Danske fodboldhold og top division

Når det kommer til fodbold historien i Danmark, har danskerne meget at være stolte af bare spørg enhver fan af enhver fodboldklub i Danmark (uanset om de bruger nordicbet bonus i deres tidsfordriv), og de vil fortælle dig, hvor stor fodbold er i deres Danmark! Fodbold kom til Danmark fra England, og landsholdet i dag kunne kategoriseres somet af de bedste nu, der ligger på omkring top ti bedste landshold i verden.

Fodbold division

Den danske fodbold division styres af det danske liga system eller bedre kendt som liga pyramide. Hver division er forbundet med princippet om oprykning og nedrykning. Hvert land har en anden type afdelingsledelse baseret på mange grunde (antal hold f.eks.). 

Normalt spiller hold to gange i en sæson for at afgøre, hvilket hold der ligger øverst i divisionen og også giver det største overskud, og tværtimod hvilket hold der er udelukket fra divisionen. Topholdet kan derefter spille i mesterskaberne over hele kloden, mens det tabende hold, på bunden af liga pyramiden, skal vente til næste sæson for at få chancen  for at vinde top division og spille på andre kontinenter.

Hvad sker der til sidst?

I slutningen af sæsonen rykker holdene med topplacering op til den danske superliga, og holdene i bunden af tabellen ryker ned i 2. danske division.

Holdene i dag er:

Nykøbing Fc – først i 2. division

Jammerbugt FC – først i 2. division

AC Horsens – tolvte i Superligaen

Lyngby Boldklub – ellevte i Superligaen

Vendsyssel FF – 10.

Hobro IK – 9.

Fremad Amager – 8.

Hvidovre IF – 7.

HB Køge – 6.

FC Fredericia – 5.

FC Helsingør – 4.

Esbjerg fB – 3.

Lidt historie

Første division var egentlig navnet på det øverste niveau i fodbold i Danmark, men kun fra 1945 til 1991. Før 2. verdenskrig hed denne Mesterskabs ligaen, men efter krigen blev navnet ændret til 1. division. Der spillede ti hold på det tidspunkt. I denne periode var der mange ændringer med hensyn til antallet af hold, der spillede i ligaen (det ændrede sig fra 10 hold til 12 hold på et tidspunkt), tidspunkterne for et spillet pr. sæson (på et tidspunkt i stedet for at spille to gange pr. sæson til spiller tre gange), antallet af sidste hold, der skal rykke ned (f.eks. bliver de sidste to hold rykket ned), osv. 

Disse ændringer resulterede i, at hold havde forskellige antal kampe næsten hver sæson, hvilket helt sikkert var ude af stand til spillere at justere. 

Det var en meget sædvanlig ting for et hold fra København at vinde førstepladsen på tabellen hver sæson, men det lavede Køge Boldklub om i sæsonen 1953-1954, da de vandt titlen og blev den første klub uden for København, der vandt titlen. Først efter 13 år generobrede det københavnske hold titlen, da Akademisk Boldklub vandt.

Efter denne periode, altså i 1991, den danske Superliga blev til. Det gjorde 1. division til den næst højeste liga i Danmark.  

Ligaen fik det første officielle navn efter at have fået en første sponsor i 1996, Faxe Brewery, så ligaens navn var Faxe Kondi Division. Da det sponsored sluttede, blev ligaen Viasat Sport Division. Det nuværende navn for denne liga NordicBet Liga, på grund af sponsoren, men dette navn var også navnet på ligaen tilbage i 2013, hvor NordicBet blev sponsor for første gang. Aftalen sluttede efter et år, og så i 2017 kom de tilbage som sponsorer, og det er de stadig den dag i dag.

Hvad med nu?

Den danske Superliga er på nuværende tidspunkt stadig det højeste fodbold niveau, for i modsætning til 1. Division, der har professionelle og samiproffesionelle spillere på holdene, har Superligaen kun fuldtids professionelle spillere, og det er netop grunden til, at Superligaen er på toppen af fodboldverdenen i Danmark. 

You may also like...